Blog


On Page SEO

Autor: Zuzana Říhová, publikováno: 7.3.2011
Článek je zařazen v kategorii: SEO a Inbound Marketing

SEO je pro někoho magií a pro někoho zase triviálním nesmyslem. Bez ohledu na to, jestli je to tak nebo onak, SEO je poměrně komplexní obor, ve kterém vše souvisí se vším.

Proto je vhodné si přečíst, co by mělo předcházet konečnému nastavení On Page faktorů, a jak byste měli postupovat při optimalizování vašich webových stránek:

Seznam nejdůležitějších SEO parametrů - ON PAGE FAKTORY

Pokud již máte za sebou analýzu klíčových slov a jejich rozvržení na podstránky, tak přišel čas podívat se zblízka i na faktory nacházející se na každé stránce, jejich smysl a praktické využití.

on page faktory

Jak a kde by měla být na webu použita klíčová slova

Jednotlivé parametry řadíme podle důležitosti od těch nejdůležitéjších, až k téměř nepodstatným. 

TITLE ► pro SEO snad nejdůležitější, až zázračný TAG TITLE, je umístěný v hlavičce kódu podstránky. Zobrazuje se v rámu okna prohlížeče a zároveň je textem odkazu, na který se kliká v SERP = Search Engine Results Page (výsledky vyhledávání vyhledávače). Jeho znění výrazně ovlivňuje, jak si bude váš web stát ve vyhledávání a jak vám bude fungovat SEO...

  • do title patří vybraná klíčová slova
  • pro kažou podstránku webu má být title tag jedinečný
  • jeho délka by neměla přesáhnout 65 - 70 znaků
  • první slovo má větší váhu než druhé, druhé větší váhu než třetí a tak dále, proto je rozumné umístit hlavní slova na začátek tohoto tagu (Desáté slovo již nemá skoro žádnou váhu.)
  • příklad HTML zápisu: <title>Produkt, poskytovaná služba | Firma</title> 

TEXT text a kvalitní informační obsah s klíčovými slovy v různém znění s použitím synonym, je velice zásadní pro SEO. Pokud chcete být ve výsledcích (SERP) na předních pozicích na určité slovo nebo frázi, musí se tedy slovo v rozumné míře vyskytovat i v textu dané stránky webu.

  • text by měl obsahovat minimálně 200 slov, ale přesto je tato délka minimální. Fakt, že máte tak málo textu na stránce snižuje efekt longtail-u klíčových slov (viz článek rozvržení klíčových slov). K tomu musíte přičíst další negace, tedy to, že vaše stránky působí nedodělaně, prázdně, případně neprofesionálně, a že nemáte uživatelům co říci. Tudíž se taková stránka může stát přítěží. (Přečtěte si více informací v článku o psaní textů -> web copywriting)
  • klíčová slova by se měla v textu vyskytovat v různých obměnách a kombinacích (skloňovaná, množná, synonyma atd.)
  • důležitá je také optimální hustota klíčových slov v textu a jejich umístění
  • pro zvýraznění podstatných částí textu (pro optimalizaci jsou to KW's) používejte bold, kurzívu, barevné odlišení, jinou velikost fontu, nebo také odrážky atd.
     

URL URL je další z důležitých parametrů pro SEO. Url adresa by měla obsahovat hlavní, stěžejní KW, i kvůli tomu, že se někdy kliká právě na URL adresu obsahující KW, a také tím získáváte správné anchortexty (textové znění odkazu - viditelná část hypertextového odkazu) u zpětných odkazů.

  • pokud je to možné a nepotřebujete propagovat značku (branding), tak je potřeba už na začátku vybrat vhodný název domény s klíčovým slovem
  • v url podstránek oddělujte jednotlivá slova klíčové fráze pomlčkami, protože znak _ slova nerozděluje (ten je naopak spojuje)
  • příklad využití KW's v URL: www.vasweb.cz/vas-nabizeny-produkt

NADPISYvliv nadpisů na SEO je povážlivý a především rozdílný pro Seznam i Google. Nadpisy se dělí podle důležitosti od H1 po H6.

  • vložení klíčových slov do nadpisu H1 může mít pozitivní efekt, i díky tomu, že H1 je obyčejně první viditelný text na stránce
  • tag H1 by se neměl vyskytovat na stránce více než jednou
  • tagy H3 až H6 jsou pravděpodobně naprosto nepodstatné pro oba vyhledávače


ALT TEXT ► je možné, že mají vložená klíčová slova do ALT popisu obrázků docela silný vliv, hlavně pro Google. Jedná se o atribut tagu IMG (image), tedy alterantivní text obrázku. Využívají ho například nevidomí, nebo se ALT objeví tam, kde selhalo zobrazení vloženého obrázku (problém načtení, nebo vypnuté grafické zobrazování prohlížeče...)

  • atribut alt="kw..." je tedy základní popis obrázku, ale v tomto popisu můžete být i klíčové slovo
  • příklad HTML zápisu:  <img src="images/produkt.jpg" alt="klíčové slovo - produkt"> 

 

META TAG DESCRIPTION ► je tag, sloužící jako popis obsahu stránky. Pro umístění ve výsledcích již nemá význam, ale souvisí s mírou proklikovosti. Google někdy zobrazuje description na stránce výsledků vyhledávaní (SERP) - dlouhý popis webu.

  • description má mít optimálně do 250 znaků a jeho znění by mělo být jasné a výstižné
  • příklad HTML zápisu: <meta name="description" content="Poskytujeme takovou a makovou službu, dokonce s tvarohovou náplní.">

Užitečné informace k meta description naleznete v angličtině zde.

EXTERNÍ ODKAZY odkazujete z vaší stránky na jiné hodnotné stránky / weby o daném tématu? I to vám může přidat na důvěře u vyhledávačů.

META TAG KEYWORD jeho hodnota časem klesla a nyní už pro SEO nemá žádný význam. Klidně ho můžete ignorovat a vůbec jej nevyplňovat, i když některé katalogy si tag keyword při registraci stahují...

  • příklad HTML zápisu:  <meta name="keywords" content="produkt, služba, klíčové slovo">
  • Keyword meta tag ignoruje jak Google, tak i Seznam
  • Google ho aktuálně (2012) doporučuje používat jenom Google News-accredited a označuje se jako: news_keywords meta tag

POZOR TITLE, H1, URL a slova v textu podstránky by spolu měly "ladit" !

Podstránka je jako celek optimalizovaná na určitou klíčovou frázi / fráze. Je například nesmysl dát do title tagu fráze, které se nikde v textu stránky nevyskytují. Všechny parametry na jedné podstránce by spolu měly natolik souviset, aby Seznam a Google mohli jasně rozeznat, s kterými frázemi a jak vysoko patří vaše podstránka ve výsledcích vyhledávaní (SERP-u).

⇒ Všechny tyto On Page SEO parametry jsou v našem CMS (redakčním sytému) nastavitelné.

Stránka je optimalizovaná, co dále - budování zpětných odkazů

  • interní linky ► je nutné vytvářet prolinkování na svém webu tak, aby anchor text (znění odkazu) linku souvisel s podstránkou, na kterou odkazuje. Jinak řečeno, aby text linku obsahoval cílenou klíčovou frázi podstránky, na kterou je odkazováno !!!
  • zpětné odkazy na vybrané klíčové fráze pak navazuje link building externími odkazy, viz budování zpětných odkazů

Co je všeobecně důležité při optimalizaci vašich www stránek

  1. Vyhledávače mají svou inteligenci a není dobré pokoušet se je oklamat. To, že může dnes fungovat nějaký trik, neznamená, že zítra bude také. Proto je lepší než spekulace vytvoření hodnotného obsahu pro návštěvníky webu, s vědomím těchto SEO parametrů a vyhledávače tento tah ocení více, než pokus o podvod.
  2. To, že má TITLE TAG tak silný vliv, neznamená, že do něj vložíte všechna možná, i nemožná slova. Protože pochopitelně čím více slov v tomto tagu je, tím menší má každé slovo váhu. To platí i pro URL adresy a další.

Doporučujeme podívat se i na tento článek od Dušana Janovského, dlouholetého šéfa fulltextového týmu Seznamuhttp://www.jakpsatweb.cz/seo/zazracny-tag-title.html


Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)