Blog


ArtCMS versus Open source "free" CMS (Wordpress, PresaShop, Drupal, Joomla!, Mambo)

Autor: Ján Forgáč, publikováno: 20.5.2011
Článek je zařazen v kategorii: Redakční systém – CMS

open source CMSNemáme jedno a to samé řešení pro každého, ale ke každému přistupujeme individuálně.

Každý člověk je jiný. Líbí se mu jiné věci, má různé nározy, obléká se po svém, tak proč by měli podnikatelé a firmy používat stejné webové řešení? Každý má přece jiné potřeby, nároky, požadavky a očekávání od svého webu.

Na začátku jsme uvažovali, jestli máme používat některý z free CMS systémů (Joomla!, Mambo, Drupal, Wordpress, PrestaShop), a nebo si naprogramujeme vlastní redakční systém. Nakonec jsme se rozhodli pro vlastní systém, který vyžaduje podstatně vyšší vstupní investici. Důvodů pro volbu složitější cesty, která nám nabízí možnost realizace našeho cíle, tedy nabídnout každému řešení na míru, je mnoho.

Výhody našeho vlastního CMS systému (ArtCms) 

  • Rychlost systému.
  • Intuitivní a jednoduchá administrace – jednoduchost ovládání CMS – přesně ty funkce, které klient potřebuje, které navýc fungují přesně tak jako to klient potřebuje.
  • Řešení pro každého klienta přesně na míru.
  • Dokážeme naprogramovat téměř cokoliv (je to jen otázka času a peněz).
  • Nulové omezení grafiky nebo uživatelského rozhraní.
  • Multijazyčná administrace.
  • Multijazyčné uživatelské rozhraní (frontend).
  • Programovali jsme jej od začátku tak, aby byl SEO přátelský - SEO friendly.
  • Díky použití frameworku Nette, je možné aby náš systém převzal jiný programátor který Nette ovládá.

  

Open source CMS není zadarmo  , pokud jej chcete namíru

  • Dostupné šablony vás omezují.
  • Použít vlastní grafiku a uživatelské rozhraní je nadmíru náročné – někdo musí dokázat propojit navrženou grafiku s administrací.
  • Doprogramování nadstandartních modulů je složitější, a také finančně náročné.
  • Ohýbání systému a úpravy stávajících funkcí free CMS podle vašich potřeb je pracné, tudíž i drahé.

Výhody free CMS

  • Bbez nároku na grafiku a funkce na míru je skutečně zdarma.
  • Velké množství free, nebo placených šablon, které by vám třeba mohli postačovat.
  • Poskytuje množství hotových modulů a rozšíření zdarma.

Nevýhody Open CMS 

  • Virusy a útoky - nutná pravidelná aktualizace systému.
  • Složitější administrace obsahující spousty funkcí, které nepotřebujete, nebo fungujou jinak jako byste chtěli. To je daní za to, že Open Source systém není na míru pro vás jako uživatele a je poskytován širokému spektru uživatelů a chce vyhovět každému.
  • Náročné programování nových funkcí.
  • Náročné změny stávajících funkcí systému – potřebujete aby něco fungovalo jinak? Smůla. Ohýbání a změny oproti tomu, jak funguje free CMS standardně může být poměrně složité.

Programování

Je výrazně náročnější dělat změny ve složitém Open Source CMS systému, než v ArtCMS. ArtCMS je otevřený pro úpravy i vašemu programátorovi.

Licence

ArtCMS mohou upravovat i programátoři jiných firem, ale nesmějí jej nebo jeho části používat pro své jiné projekty, vyjma projektu, pro který jsme jej původně poskytli.

Dále si přečtěte, podle jakých parametrů vybrat CMS pro váš web.


Komentáře

1. Petr K., 10.3.2014
link

Neberte to zle, ale vidím spíše nevýhodu v jakémkoli použití vlastního řešení CMS. Chápu to z Vašeho pohledu. Pro malé e-shopy nebo blogy, stejně jako pro lidi co nemají potřebu dalšího vlastního rozšíření to má smysl. Zjednodušené řešení pak zřejmě je výhodou. Další věcí je, že ve chvíli kdy by Vaše firma z jakéhokoliv důvodu ukončila činnost tak mi v podstatě zbyde web vytvořený v systému který znáte jen Vy. Celý web by se tím pádem pak musel nechat přeprogramovat na jiný systém, jiným programátorem, znovu.Nebo se pletu?...Můj připravovaný projekt je poměrně rozsáhlý, alespoň z mého pohledu. Nejsem programátor, ale chtěl bych si stránky sám spravovat a do budoucna je rozšiřovat. Má úvaha tedy byla, že budu potřebovat CMS. Tři největší a nejpoužívanější jsou Worpress, Joomla nebo Drupal. Na Joomlu jsem četl spoustu záporných zkušeností , tudíž jsem se rozhodl tuto možnost vyřadit. Tím pádem moje rozhodnutí bylo, že budu potřebovat web naprogramovat v jednom ze dvou zbylých CMS. Osobně bych se přikláněl spíš k Wordpress (nejpoužívanější, stále se vyvíjí – vylepšuje, velká podpora, jednoduchost,... ). Možná máte na celou věc jiný názor...

Tak jako tak bych chtěl grafickou stránku webu vytvořit od Vás, protože se mi líbí spousta Vámi vytvořených webů, včetně vašeho vlastního.

2. Ján Forgáč, 10.3.2014
link

Mnoho velkých webů a e-shopů je postavena právě na komerčních CMS, nebo bez CMS jen na samotném frameworku - pokud jde o hodně specifický projekt.
Jsou to weby, které rostou a vyvíjejí se.
Kupříkladu Alza.cz (není to náš produkt, jen příklad) taky není pouze jen nějaký upravený open source CMS.

My používáme Nette FW, takže to by Vám případnou změnu programátora mohlo ulehčit.

Použití CMS určitě doporučuji, ale pokud nejste programátor, ani web postaveny na open source CMS sám bez programátora o nové funkce nerozšíříte. Budete moct spravovat obsah webu, odtud je taky název CMS - systém pro správu obsahu webu.

Pokud chcete použít open source CMS, já jsem nejlepší ohlasy slyšel na Drupal. Programovat pro Wordpress je prý hodně nepříjemné.

Samozřejmě budeme rádi aj když Vám připravíme jenom grafiku samotnou, případně ještě před grafikou taky prototyp. Osobně by jsem doporučoval začít právě prototypem (návrhem uživatelského rozhraní) a až potom navrhnout grafikou.

3. Petr K., 10.3.2014
link

Nějak se stále nemohu rozhodnout.Měl bych ještě pár dotazů.

1) Je tedy možnost upravit nebo rozšířit Váš ArtCMS podle mých konkrétních požadavků na míru? Jedná se mi o to, jestli jde případně rozšířít (doprogramovat) o další funkce které by v základu neobsahoval.
2) Je tedy možnost abych byl sám schopný jednoduše spravovat obsah? tzn. vkládání videí, ankety, bannerů, článků, fotografií,...
3) Je možnost některé funkce dočasně vypnout? Chtěl bych např. aby byl na webu malý e-shop ale spustil bych ho až příští rok (tzn. byl by naprogramován, ale první rok by se nezobrazoval)
4) Je možnost spravovat ArtCMS např. z mobilního telefonu?

Jinak jsem znova promýšlel, že pro mě asi bude lepší volbou zadat práci kompletně jedné firmě než rozhazovat po více lidech.
Navíc mi taky celkem vyhovuje Vaše nabídka neomezeného počtu korektur prototypu a grafiky.Zřejmě bych potřeboval kombinaci nečeho mezi balíčkem Web PRO a E-shop PRO, bylo by to možné?

4. Ján Forgáč, 10.3.2014
link

1) Ano určitě, toto běžne deláme pro 95% naších klientů - je to naše specializace: weby a e-shopy na míru (dle požadavků klientů).
Děláme i projekty, které se zcela vymyakjí nějaké funkčnosti CMS a jsou plně na míru.

2) ano, vše na čem se spolu domluvíme že budete moci editovat tak bude editovatelné

3) Lepšie je eshop navrhnout v a prototype, a pak jej "nerealizovat" a dodatečně jej "dodělat" - jinak se Vám web zbytečne prodroží a za rok možná již budete chtít jiné funkce e-shopu jak jste je chtěl nyní - takže dle mne je zbytečné jej vytvářet nyní. Stačí ak bude s e-shopem počítáno a pak jej k webu přiďeláme.

4) ano, administrace je online dostupná na libovolném moderním prohlížeči, dokonce i v mobilu

Taky si myslím že je to rozumné, pak se nikdo nebude vymlouvat na někoho jiného ... šetří Vám to čas a spoustu možných komplikací

Web PRO a E-shop PRO je možné "skombinovat", ale viz moje doporučení výše kde o tom píšem jako odpověď k ninému Vášmu  dotazu.

Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)