Blog


Google +1, krok k "sociálnímu" řazení výsledků

Autor: Zuzana Říhová, publikováno: 1.4.2011
Článek je zařazen v kategorii: SEO a Inbound Marketing

googleA je to tu. Google oficiálně sputil 30.3.2011 v 11:07 novou službu +1. Zatím se jedná o testovací verzi pro USA, ale brzy se bude rozšiřovat i do dalších zeměpisných šířek.
V základu se jedná o vliv sociálních sítí na výsledky ve vyhledávání. Je otázkou, kam až takové propojení povede. Zatím je jasné, že kliknutí na tlačítko +1 u výsledku vyhledávání přiřadí kladné hodnocení vybrané stránce a ta se začne zobrazovat jako relevantnější vašim přátelům, nebo respektivě vašemu social circle, který máte vytvořený za dobu používání Google aplikací. Takže to mohou být nejen vaši přátelé, rodina, ale také zaměstnanci a známí zaměstnanců a tak dále.
Když bychom vzali tento princip do hloubky, tak to, že vy kliknete na +1 ovlivní výsledky vyhledávání na Google někomu, koho vůbec neznáte a on třeba nechce mít takto upravené výsledky ve vyhledávání.

Co to je Google +1 a jak bude zasahovat do dění ve vyhledávání

Google díky vašemu účtu, Google Analytics, AdWords, Gmailu, kalendářům, dokumentům, blogům a dalším vychytávkám z jejich dílny, nashromáždil o vaší osobě a kontaktech vcelku dost informací (co všechno na vás Google ví, si zjistíte v Dashboard). Tudíž to, že vy dáte bodík nějakému webu nebo reklamě na Google, tím způsobíte, že se budou tyto vámi ohodnocené weby více zobrazovat vašim přítelům ze "sociálního kruhu" ve vyhledávání. Je dokonce pravděpodobné, že počet plusových bodů bude i agregovaně ovlivňovat globální pozice ve vyhledávači, tedy i mimosociální okruh uživatelů, kteří stránky hodnotili (+1). Již delší dobu sociální sítě, jako Twitter, Facebook a další ovlivňují výsledky ve vyhledávání na Google a Bing. Kromě jiných se o tom zmiňuje Danny Sulivan na Search Engine Land a na SeoMoz Blogu.
 

vliv sociálních sítí na vyhledávače

+1 Google buttonCo by vyplynulo z faktu, kdyby se opravdu vliv plusových bodů promítal do výsledků vyhledávání? V praxi by to znamenalo například i to, že se vlastně každému uživateli budou na 1.straně Google SERP-u zobrazovat méně, nebo více rozdílné výsledky. Tudíž i z hlediska SEO už nebude podstatné a ani reálně zjistitelné, na jaké pozici ve vyhledávání se váš web nachází (protože každému se zobrazí něco jiného).
V tomto případě bude o to více  a především záležet na reálné návštěvnosti vašich stránek, kterou ovlivní nejen SEO, ale také vaše kvalitně/nekvalitně vypracovaná základna sociální sítě, potažmo aktivita v ní.

Je jasné, že provázanost sociálních sítí a internetových stránek hraje svou roli ve výsledcích vyhledávání, a že vliv takových sítí se nedá přehlížet. Pokud by se skutečně +1 začalo promítat do výsledků vyhledávání, tak se beze sporu otevře další prostor pro zviditelnění internetových stránek.

Kde budete moct "ojedničkovat" váš web nebo reklamu

  • v SERP-u (stránka s výsledky vyhledávaní na Google)
  • reklamě AdWords
  • tlačítkem umístěným na vašem webu (bude k dispozici až za několik měsíců)
    [editováno 1.6.2011]
    Kód tlačítka do vaších stránek je již oficiálně k dispozici zde.

+1 v Google SERP

+1 Button

Jak udělovat bodíky a co k tomu potřebujete

  1. Mít aktivní účet u Google a být přihlášený
  2. Změnit si vaši lokalizaci na USA, nebo počkat až se služba zprovozní i u nás
  3. Na stránce Google Experimental umožnit přístup k experimentu +1 Button, díky němuž by se vám měla brzy začít zobrazovat možnost dát ve výsledcích vyhledávání své +1 stránce, kterou považujete za přínosnou, nebo kvalitní (zatím pouze pro vyhledávací jazyk angličtinu)

Jak získáte vaše +1

Budete žádat všechny známé, aby vám dali +1? Nebo snad poskytnete slevu, pokud vám někdo +1 dá? Bezpochyby je tento způsob mnohem méně zneužitelný a nedá se tak "snadno" obelstít jako zpětné odkazy. Jednoznačně bude nejdůležitější kvalita poskytovaných služeb a odpovídající webové stránky.

O Google +1 se píše snad opravdu všude, níže je vybraná část  publikovaných článků

Oficiální informace od společnosti Google:

+1 Button

Google Blog

Oficiální video o Google +1 Button

České články:

Ty Internety ► Google spustil vlastní like, jmenuje se +1

Lupa ► Google +1 je sociální tlačítko vedoucí do neznáma

Anglické články:

TechCrunch ► Google PlusOne

SeoMoz ► Google +1 And The Rise of Social SEO

Search Engine Land ► Meet +1: Googles Answer To The Facebook Like Button

Search Engine Land ► Google’s Search Results Get More Social; Twitter As The New Facebook “Like”

Na Twitteru byla také spousta názorů, níže jsou dva Tweety za všechny:

Google +1 na Twitteru

Google +1 Tweet


Komentáře

1. Honza H, 17.6.2011
link

o tlačítko +1 od google by jsme zájem měli, akorát nevim jak ho implementovat nebo co by to obnášelo?

2. Ján Forgáč, 17.6.2011
link

Kód pro tlačítko se dá vygenerovat tady: http://www.google.com/webmasters/+1/button/
Na web ho můžete vložit zkopírováním vygenerovaného kódu. Pokud nemáte nezbytný přístup k Vašemu webu, bude třeba zkontaktovat Vašeho webmastera a ten to udělá. Je potřeba jen zvážit, kam tlačítko umístíte, jestli na každou stránku webu, nebo jen na některé speciální stránky. Vzhled tlačítka je možné na výše uvedené adrese mírně modifikovat.

Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)