Blog


Jaký protokol použít IMAP, nebo POP3

Autor: Ján Forgáč, publikováno: 18.8.2017
Článek je zařazen v kategorii: Nastavení e-mailů

IMAP Protokol

Obecně

IMAP vyžaduje trvalé (tzv. on-line) připojení k e-mailové schránce. Díky tomu je možné s celou poštovní schránkou plně pracovat z libovolného místa. Všechny zprávy a složky jsou uloženy na poštovním serveru a na počítač se stahují jen nezbytné informace. Takže při zobrazení složky se stáhnou jen záhlaví zpráv a jejich obsah až v případě, že zprávu chce uživatel přečíst. U jednotlivých zpráv se uchovává jejich stav (nepřečtená, odpovězená, důležitá), uživatel může zprávy přesouvat mezi složkami, složky vytvářet, mazat, prohledávat na straně serveru apod. Protokol umožňuje současné připojení více klientů zároveň.


Výhody

  • Správy jsou zobrazovány na všech vašich zařízeních stejně (v PC, mobilu, tabletu) - jsou synchronizovány. Pokud si přečtete nebo smažete správu v telefonu, bude přečtěná nebo smazaná i v mobilu.
  • Synchronizované jsou všechny, tedy i odeslané správy, takže ze všech svých zařízení (tablet, mobil, PC) máte přístup ke všem svým a tedy i k odeslaným správám.
  • Synchronizované jsou i složky, takže pokud si správy třídíte do složek, budou tak vytříděny ve všech Vašich zařízeních.

Nevýhody

  • Správy co nesmažete zůstávají na serveru, takže velikost schránky den ode dne narůstá. Proto pokud si posíláte emailem větší soubory, tak pokud je průběžně nemažete, tak časem budete potřebovat navýšit diskovou kapacitu na serveru, aby jste měli místo pro všechny správy.

POP3 Protokol

POP3 je výhodný pro uživatele, kteří mají časově omezené nebo nestálé připojení k Internetu. Zprávy si ze svého poštovního serveru pouze stáhnou, odpojí se a můžou si číst doručené e-maily libovolně dlouho a být při tom offline. Menší nevýhodou (ale pro někoho to může být i výhodné) je fakt, že po přenesení zpráv ze serveru do klienta (tzn. počítače, do kterého budete stahovat zprávy) se na serveru tyto zprávy smažou. Jistá výhoda může být v tom, že pokud dostáváte mnoho pošty nebo velké e-maily, budete mít všechny zprávy pouze na svém počítači a na poštovním serveru bude vždy místo pro další. Nicméně většina poštovních klientů umožňuje zanechání zprávy na serveru. V tomto případě důrazně doporučujeme omezit dobu zanechávání zpráv na serveru (např. na 1 týden), jinak riskujete brzké zaplnění mailboxu.

Obecně

  • Pro odesílání zpráv se vždy využívá protokol SMTP, nezávisle na zvoleném protokolu pro příjem pošty.
  • Všechny protokoly (POP/IMAP/SMTP) jsou u nás k dispozici i pod zabezpečeným protokolem SSL.

Výhody

  • V 90% si každý nastaví automatické mazání správ ze serveru (třeba po týdnu), proto není potřebné navyšovat diskovou kapacitu kvůli nárůstu velikosti poštovních schránek.

Nevýhody

  • Správy nejsou synchronizovány mezi zařízeními, takže pokud správu smažete v PC, v druhém zařízení (třeba mobilu) nebude smazaná.

Zde naleznete parametry pro nastavení schránek jak pro IMAP tak pro POP protokol:
Plesk mail: www.artweby.cz/blog/nastaveni-emailu
Cloud mail: support.vshosting.cz/index.php?sid=1083636&lang=cs&action=artikel&cat=25&id=29&artlang=cs


Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)